Головна | Реєстрація | Вхід | RSSВівторок, 07.05.2024, 10:19

Сайт вчителя
Олексія Пальцева

Меню сайту
Пошук
Новини
ava
misto.zp.ua
ava
Перекладач Google
ava
Радіо онлайн
ava
Свята та події
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Calenday
ava
Свята, події, іменини,

народні прикмети
Калькулятор
Email
palzevol@gmail.com

ourclas@at.ua
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » Архів матеріалів
Категорія: Інформатика | Переглядів: 460 | Додав: Пальцев | Дата: 19.03.2019 | Коментарі (0)

Костенко Ліна Василівна народилася 19 березня 1930 в селі Ржищів Київської області. Українська письменниця-шестдесятниця, поетеса, професор Римського університету La Sapienza.

Багато хто її вважає сумлінням української нації. Вона у 60-70-і рр. XX століття виступала з критикою КПРС, у 2010 р. відкрито критикувала Януковича за арешт Юлії Тимошенко, у 2014 р. неодноразово їздила в зону АТО, надихаючи бійців Нацгвардії і ЗСУ. У 2015 році закінчила художньо-історичний роман про "деградацію Росії через роздоріжжя українських доль - стертих, знищених, перетасованих з середини XVIII і протягом усього XIX століття, від Катерини II до краху Російської імперії".

Подвиг Ліни Костенко.
 

Ліна Костенко - не тільки культовий поет, представниця української літератури, а й відомий дисидент і ключова фігура покоління українських шістдесятників, яка не боялася влади, але КПРС і КДБ серйозно побоювалися її. Багато людей, які знають особисто Костенко, описують її як майстра слова, завжди готову до опору владі, здатну протистояти органам правопорядку і навіть спецслужбам, коли потрібно було захистити когось із поетів та письменників України.

У 1963 році ідеологічний відділ ЦК КПУ прийняв рішення остудити запал модних на той час сміливих і талановитих літераторів -правозахисників Івана Дзюби, Євгена Сверстюка та Ліни Костенко. Їхні імена було викреслено зі списків авторів, дозволених до публікації. Тим не менше після цього поетеса не опустила руки, вона протягом усіх цих років працювала, писала твори, але ніде не публікувалася, чекаючи на кращі часи. Костенко постійно перебувала під наглядом спецслужб, проте далі простого спостереження, а також деяких бесід із нею уряд і спецслужби радянської країни так і не пішли.

У 1965 році Ліна Костенко підписала лист-протест проти арештів української інтелігенції. Була присутня на суді над Осадчим і Зваричевською, який проходив у Львові. А під час суду над братами Горинями кинула до їхніх ніг квіти. Потім разом з І. Драчем звернулася до редакції журналу "Жовтень", а також до безлічі львівських письменників з пропозицією виступити на захист заарештованих. Незважаючи на те що письменники не зважилися виступити з протестом, вони все ж таки подали до суду прохання передати Б. Гориня на поруки як наймолодшого з заарештованих. Хоч ці вчинки ніяк не вплинули на рішення суддів, вони мали величезне моральне значення як для підсудних, так і для всієї України в цілому.

Сучасний український письменник Юрій Андрухович якнайкраще охарактеризував той внесок, який зробила Ліна Костенко у побудову незалежної України: "Саме вона прищепила сотням тисяч українців непохитну впевненість у тому, що цензура - це зло і злочин, а самоцензура дорівнює самогубству. Саме вона привчила не дуже сміливих людей до того, що слова “незалежність”, “гідність” і “свобода” існують в мові не просто так". ... Читати далі »

Категорія: Гордість України | Переглядів: 496 | Додав: Пальцев | Дата: 19.03.2019 | Коментарі (0)

Для українця вишиванка – не просто одяг. Це щось дуже особливе: особисте, рідне, святе. Вишивка – як символ, який зберігає його коріння, ідентичність, розуміння себе. Це наша історія: міфологія, релігія, давнє мистецтво наших предків, душа нашого народу. Та більше того, у вишивці зашифровано наш генетичний код.

В Україні вишивати вміли у всіх регіонах. Кожна область, інколи навіть село володіли своїми унікальними техніками вишивання. Дівчаток із наймолодшого віку привчали до вишивання. У деяких областях це ремесло любили навіть чоловіки.

Читати далі >>>

Категорія: Історія рідного краю | Переглядів: 637 | Додав: Пальцев | Дата: 15.03.2019 | Коментарі (0)

Трупи птахів і тварин помітили в посадках під селом Лиманською Запорізької області (Кирилівська ОТГ), біля полів з ріпаком. Люди звернулися до мисливців Азовського первинно-мисливського колективу і розповіли, що бачили в посадках десятки трупів ворон, фазанів і куріпок. Було видно, що померли птиці зовсім недавно. Люди розповіли, що в районі загадково гинуть не тільки птахи, але і тварини - собаки і дикі лисиці.

У Запорізькій області масово вмирають дикі птахи та тварини

Представники мисливського колективу проїхали по місцях, на які вказали люди, і виявили мертвих тварин в посадках біля полів, засіяних ріпаком. Встановили мисливці і передбачувану причину масової загибелі - зерна пшениці зеленого кольору. Такі зерна, оброблені отрутою, використовують в сільському господарстві для боротьби з гризу ... Читати далі »
Категорія: Екологія рідного краю | Переглядів: 363 | Додав: Пальцев | Дата: 15.03.2019 | Коментарі (0)

Відзначається в річницю виступу президента США Джона Ф. Кеннеді в Конгресі в 1961 році. У виступу були сформовані чотири головних права споживача: право на безпеку, право на інформацію, право на вибір і право бути почутим.
Пізніше до них додалися ще чотири: право на відшкодування збитків, право на споживацьку освіту, право на задоволення базових потреб і право на здорове оточуюче середовище. В 1983 році день15 березня був закріплений в міжнародному календарі святкових дат як Всесвітній день захисту прав споживачів.
Україна перша серед республік СРСР ще в травні 1991 року прийняла Закон «Про захист прав споживачів». Була створена Державна інспекція з питань захисту прав споживачів, яка в 1992 році отримала статус Державного комітету України у справах захисту прав споживачів.  ... Читати далі »
Категорія: Безпека життєдіяльності | Переглядів: 469 | Додав: Пальцев | Дата: 15.03.2019 | Коментарі (0)

Якщо розрахувати довжину екватора Землі з використанням числа Пі з точністю до дев’ятого знака, помилка в розрахунках складе всього близько 6 мм. Тридцяти дев’яти знаків після коми в числі Пі досить для обчислення довжини кола, що оперізує відомі космічні об’єкти у Всесвіті, з похибкою не більшою, ніж радіус атома водню!
Число „Пі” – математична константа, яка виражає відношення довжини кола до довжині його діаметра.
14 березня людство, чи, щонайменше, його частина, небайдужа до математики, відзначає день числа „Пі”.
В американському написанні сьогоднішня дата виглядає як 3.14, звідси і пояснення, чому саме в цей день відзначається це свято. Можна було б святкувати його і 31 квітня (31.4), але тоді цей день відзначався б не кожного року.
Якщо бути точним, то вітати оточуючих з днем „пі” (тільки будьте обережні, багато хто може вас не так зрозуміти) потрібно сьогодні в 1:59, відповідності до цифр числа „пі”- 3,1415926... Але, якщо ви пропустили цей момент, не засмучуйтесь, можна скористатися „європейським” написанням часу і перенести урочистий момент на 15:92.  ... Читати далі »
Категорія: Календар | Переглядів: 297 | Додав: Пальцев | Дата: 14.03.2019 | Коментарі (0)

Міжнародний День боротьби проти гребель, за річки, за воду і життя. На початку антигребельного світового руху, в 1998 році, в цей день пройшло більше 50 акцій протесту в більше ніж 20 країнах світу, в тому числі в Бразилії, Індії, Таїланді, Росії, Австралії, Японії, США. Більше 10 000 людей прийняли участь в демонстраціях, кампаніях відправки листів протесту, очистці річок. В наступному році учасників стало вже більше 100 000...
„У зв’язку з тим, що кількість незарегульованих рік швидко скорочується, ми можемо зіткнутися з впливом дамб не тільки на самі ріки, але й на інші природні об’єкти та явища. Зараз ми не в змозі оцінити шкоду від порушення природної течії ріки, а коли наслідки проявляться, буде вже пізно”, - говорить у звіті один з авторів, координатор програм WWF по дамбам Юта Коллер.
„Наслідки урагану Катрина для Нового Орлеану були яскравим прикладом того, як ріка Міссісіпі відплатила людині за порушення її екосистеми, - сказав Джеймс Підток, директор міжнародної Прісноводної програми WWF.- Дамба затримує пісок, мул, інші природні відкладення, тим самим обідняє заплавні луги і болота за течією, що і є головним фактором спустошення і втрати життя”.  ... Читати далі »
Категорія: Екологія рідного краю | Переглядів: 317 | Додав: Пальцев | Дата: 14.03.2019 | Коментарі (0)

В Україні 14 березня вперше відзначається День українського добровольця.
День установлений 17 січня 2017 року Верховною Радою України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості. Читати далі >>>
... Читати далі »
Категорія: Історія рідного краю | Переглядів: 660 | Додав: Пальцев | Дата: 14.03.2019 | Коментарі (0)

Категорія: Екологія рідного краю | Переглядів: 341 | Додав: Пальцев | Дата: 14.03.2019 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 ... 52 53 »
Перекласти сайт

 Translate the site into English Die Webseite auf das Deutsche zu übersetzen Przetlumacz te strone na jezyk Polski Перевести сайт на Українську мову Traduire le site en français 
Форма входу

Лепетун
gerb
facebook
ava
Amnesty Ukraine
ava

Amnesty International
Запорізька мерія
gerb
Школа № 87
gerb

Школа №87 на карті міста

Школи Запоріжжя
Карта України
map_ua
База питань
ChGK
Life.zp.ua
ChGK
Доктор Комаровский
komarovskiy
Афоризми

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz