Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 16.05.2024, 06:13

Сайт вчителя
Олексія Пальцева

Меню сайту
Пошук
Новини
ava
misto.zp.ua
ava
Перекладач Google
ava
Радіо онлайн
ava
Свята та події
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Календар
Calenday
ava
Свята, події, іменини,

народні прикмети
Калькулятор
Email
palzevol@gmail.com

ourclas@at.ua
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Жовтень » 5 » 5 жовтня 2018 року – Всесвітній день учителя
05:01
5 жовтня 2018 року – Всесвітній день учителя

Уже традиційно, 5 жовтня за ініціативою ЮНЕСКО у всьому світі відзначається Всесвітній день вчителя.

Інтернаціонал Освіти на міжнародні інституції наголошують, що Всесвітній день учителя – є важливою подією для всього освітнього співтовариства. Це нагода віддати шану представникам педагогічної професії та сприяти реалізації Рекомендації МОП/ЮНЕСКО щодо статусу вчителів (1966 р.) та Рекомендації ЮНЕСКО про статус викладацького складу вищої освіти (1997 р.). Разом з Політичними рекомендаціями МОП щодо сприяння гідній праці освітнього персоналу дошкільної освіти ці документи визначають міжнародні стандарти професії вчителя.

Темою цьогорічного Всесвітнього дня вчителів є гасло «Право на освіту означає право на кваліфікованого вчителя». Цього року також відзначається 70-та річниця прийняття Загальної декларації прав людини (1948 р.), в якій освіта визнана фундаментальним правом людини. Проте й сьогодні освіта є недоступною приблизно для 264 мільйонів дітей та молоді в усьому світі.

У 2015 році міжнародне співтовариство взяло на себе зобов’язання забезпечити право на освіту, прийнявши Мету сталого розвитку № 4, що закликає до всеохоплюючої та рівноправної якісної освіти для всіх до 2030 року. 

Вчителі відіграють ключову роль у забезпеченні дітей та молоді високоякісною освітою та досягненні Цілі № 4. Саме тому, прийнявши програму «Освіта 2030», міжнародне співтовариство зобов’язалося забезпечити, щоб «вчителі та освітяни були наділені відповідними повноваженнями та правами, були добре підготовленими, кваліфікованими, мотивованими, та мали підтримку в забезпечених ресурсами системах з ефективним управлінням».

Незважаючи на широке визнання важливості вчителів у формуванні майбутніх поколінь, вчителювання сьогодні не вважається престижною професією. Заробітна плата та умови праці вчителів у багатьох країнах не відповідають зарплаті та умовам праці професіоналів з аналогічним рівнем освіти та підготовки.

Робоче навантаження зростає, умови праці погіршуються, вчителі все частіше працюють за тимчасовими контрактами. Як наслідок, страждає престижність професії вчителів, адже вона нерідко асоціюється з неналежною підготовкою, поганими кар'єрними перспективами та відсутністю професійної автономії.

Цього року також відзначається 50-річчя Об’єднаного комітету експертів МОП/ЮНЕСКО із застосування Рекомендацій щодо викладацьких кадрів. Цей Комітет здійснює моніторинг реалізації Рекомендацій МОП/ЮНЕСКО. Цьогорічна сесія Комітету проходитиме у Женеві 1-5 жовтня, під час відзначення Всесвітнього дня вчителя.

Як і під час попередніх сесій Комітету, Інтернаціонал Освіти подасть свою доповідь про становище вчителів, яка базуватиметься на опитуванні членських організацій щодо їх оцінки реалізації Рекомендацій МОП/ЮНЕСКО у різних куточках світу. Презентація цієї доповіді Інтернаціоналу Освіти також відбудеться у Всесвітній день вчителя.

5 жовтня голос вчителів має бути почутий в всьому світу. Тому Інтернаціонал Освіти  закликає профспілки освітян співпрацювати з відповідними зацікавленими сторонами у сфері освіти, в тому числі з іншими профспілками, міністерствами освіти та іншими інституціями в сфері освіти, ЮНЕСКО, МОП, організаціями громадянського суспільства та іншими партнерами, при необхідності, щоб відзначити Всесвітній день вчителя, а також 70-річчя Загальної декларації прав людини та 50-річчя Об’єднаного комітету експертів МОП/ЮНЕСКО.

Для отримання додаткової інформації або якщо виникнуть будь-які питання можна звертатися до Інтернаціоналу Освіти на електронну адресу 5oct@ei-ie.org. Інтернаціонал Освіти закликає поділитися своїми заходами та діяльністю у Всесвітній день учителя, для подальшого висвітлення їх на веб-сайті Інтернаціоналу Освіти.

Адже коли наші голоси звучать разом, ми можемо вплинути на уряди та міжнародне співтовариство, щоб розширити повноваження вчителів для побудови стійкого та демократичного суспільства.

Зі святом, освітяни, з Всесвітнім днем учителя!

Джерело
Категорія: Календар | Переглядів: 610 | Додав: Пальцев | Рейтинг: 5.0/1

Поділитися матеріалом:

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Перекласти сайт

 Translate the site into English Die Webseite auf das Deutsche zu übersetzen Przetlumacz te strone na jezyk Polski Перевести сайт на Українську мову Traduire le site en français 
Форма входу

Лепетун
gerb
facebook
ava
Amnesty Ukraine
ava

Amnesty International
Запорізька мерія
gerb
Школа № 87
gerb

Школа №87 на карті міста

Школи Запоріжжя
Карта України
map_ua
База питань
ChGK
Life.zp.ua
ChGK
Доктор Комаровский
komarovskiy
Афоризми

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz