Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСереда, 15.05.2024, 12:28

Сайт вчителя
Олексія Пальцева

Меню сайту
Пошук
Новини
ava
misto.zp.ua
ava
Перекладач Google
ava
Радіо онлайн
ava
Свята та події
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Календар
Calenday
ava
Свята, події, іменини,

народні прикмети
Калькулятор
Email
palzevol@gmail.com

ourclas@at.ua
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Жовтень » 11 » 11 жовтня - Всесвітній день зору
05:53
11 жовтня - Всесвітній день зору

Щорічно у другий четвер жовтня проводиться Всесвітній день зору для залучення глобального уваги до проблем сліпоти, порушення зору і реабілітації людей з порушенням зору.

У проведенні Всесвітнього дня зору приймають участь всі партнери в області профілактики порушення зору та відновлення зору. Цей день є також основною подією для профілактики сліпоти та глобальної ініціативи з профілактики сліпоти "Бачення 2020: Право на зір", створеної ВООЗ та Міжнародним агентством з профілактики сліпоти.

Сліпота - це нездатність бачити. Провідні причини хронічної сліпоти включають катаракту, глаукому, вікову дегенерацію жовтої плями, помутніння рогівки, діабетичну ретинопатію, трахому і захворювання очей у дітей (наприклад, що викликаються дефіцитом вітаміну А). У світі все ширше зустрічається сліпота, що розвивається з віком, а також сліпота, викликана неконтрольованим діабетом. З іншого боку, в результаті медико-санітарних дій зменшується число випадків сліпоти, що розвивається через інфекцію. Три чверті всіх випадків сліпоти можна запобігти або лікувати.

Основні факти

  • У всьому світі близько 285 мільйонів чоловік страждають від порушень зору, з яких 45000000 вражені сліпотою і 246 мільйонів мають знижений зір.
  • Близько 90% людей, що страждають від порушень зору, живуть в країнах, що розвиваються.
  • На глобальному рівні основною причиною порушень зору є нескорректированной аномалії рефракції, а в країнах з середнім і низьким рівнем доходу основною причиною сліпоти є катаракта.
  • За останні 20 років кількість людей, які страждають від порушень зору в результаті інфекційних хвороб, значно зменшилася.
  • 80% всіх випадків порушення зору можна запобігти або вилікувати.

Визначення

Відповідно до Міжнародної класифікації хвороб -10 (оновленої і переглянутої в 2006 році), існує чотири рівні зорової функції:

  • Нормальний зір
  • Помірне порушення зору
  • Тяжке порушення зору
  • Сліпота.

Помірні і важкі порушення зору об'єднуються в поняття "знижений зір", а знижений зір разом зі сліпотою представляють всі порушення зору.

Причини порушення зору

У глобальних масштабах основними причинами порушення зору є:

  • Нескорректированной аномалії рефракції (короткозорість, далекозорість або астигматизм), 43%;
  • Катаракта, 33%;
  • Глаукома, 2%.

Хто піддається ризику?

Приблизно 90% людей з порушеннями зору живуть в країнах, що розвиваються.

Люди у віці 50 років і старше

Близько 65% всіх людей, що страждають від порушень зору, - це люди у віці 50 років і старше, в той час як ця вікова група становить 20% населення світу. При що має місце в багатьох країнах старінні населення зростає число людей, що піддаються ризику вікового порушення зору.

Діти у віці до 15 років

За оцінками, 19 мільйонів дітей страждають від порушень зору. 12000000 з них мають порушення зору через аномалій рефракції - станів, які легко діагностуються і коректуються. 1,4 мільйона дітей є незворотнім сліпими на все життя.

Зміни протягом останніх 20 років

В цілому, незважаючи на старіння глобального населення, масштаби порушень зору в світі з початку 1990-х років зменшилися. Це відбулося, переважно, в результаті зниження показників порушення зору в результаті інфекційних хвороб завдяки узгодженим діям в області суспільної охорони здоров'я.

Що таке аномалії рефракції?

Аномалія рефракції є широко поширеним порушенням зору. Вона відбувається в тих випадках, коли око не може чітко фокусувати зображення із зовнішнього світу. Результатом аномалій рефракції є розпливчастий зір, який іноді є настільки сильним, що викликає порушення зору.

Трьома найбільш поширеними аномаліями рефракції є:

  • Міопія (короткозорість) - утруднене зорове сприйняття віддалених предметів;
  • Гіперопія (далекозорість) - утруднене зорове сприйняття близько розташованих предметів і
  • Астигматизм - викривлене зорове сприйняття предметів через нерівномірне кривизни рогівки (прозорої оболонки очного яблука).

Четвертим станом є пресбіопія, яка веде до ускладнень при читанні або розгляді предметів на відстані витягнутої руки. Воно відрізняється від інших порушень тим, що пов'язано зі старінням і трапляється майже з усіма.

Аномалії рефракції не можна запобігти, але їх можна діагностувати шляхом перевірки зору і лікувати за допомогою коригувальних окулярів, контактних лінз або рефрактівной хірургії.

Згідно з оцінками ВООЗ, у світі живе 153 000 000 чоловік з порушенням зору, викликаним нескорректированной аномаліями рефракції. До цього числа не входять люди, що живуть з нескорректированной пресбіопії, число яких, згідно з деякими попередніми даними, мабуть, досить велике.

Джерело
Категорія: Календар | Переглядів: 382 | Додав: Пальцев | Рейтинг: 5.0/1

Поділитися матеріалом:

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Перекласти сайт

 Translate the site into English Die Webseite auf das Deutsche zu übersetzen Przetlumacz te strone na jezyk Polski Перевести сайт на Українську мову Traduire le site en français 
Форма входу

Лепетун
gerb
facebook
ava
Amnesty Ukraine
ava

Amnesty International
Запорізька мерія
gerb
Школа № 87
gerb

Школа №87 на карті міста

Школи Запоріжжя
Карта України
map_ua
База питань
ChGK
Life.zp.ua
ChGK
Доктор Комаровский
komarovskiy
Афоризми

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz